Een Franse koningszoon in Delft (nu ja…)

(Delft voor beginners – 2)

De meeste mensen weten het wel: de overledenen van het Nederlandse koningshuis zijn bijgezet in een kelder van de Nieuwe Kerk in Delft. Dat er ook iemand in Delft begraven ligt die beweerde de zoon van de Franse koning Lodewijk de zestiende te zijn, dat is minder bekend.

Aan de noordkant van het Delftse centrum, tussen de watertoren (1895) en de uitvalsweg naar Den Haag (1930), ligt het Kalverbos. Het is een terreintje met veel gras, een aantal oude bomen, twee monumentjes en, o ja, een koffiehuis met de toepasselijke naam Het Kalf. In de negentiende eeuw was hier, op een van de bolwerken van de in onbruik geraakte middeleeuwse stadswal (waarover een andere keer meer), de gemeentelijke begraafplaats. Van deze begraafplaats resten nu nog slechts twee graven en twee grafkelders, verscholen tussen de rododendrons. Ze zijn bereikbaar via een bochtig pad dat alleen in trek lijkt bij gemeentewerkers die in hun autootje op zoek zijn naar een onbespiede pauze.

DSC07381  s 1920 230216 Kalverbos Lodewijk XVII

Een van de graven bevat de stoffelijke resten van ‘koningszoon’ Karl Wilhelm Naundorff. Op de steen staat Louis XVII en ook het hekwerk met de Franse ‘lelies’ laat niets aan duidelijkheid te wensen over.
De officiële geschiedschrijving is weliswaar dat de zoon van Lodewijk XVI en Marie Antoinette (beide in 1793 geëindigd onder de guillotine) in 1795 op tienjarige leeftijd in de gevangenis is overleden. Maar er is ook een ander verhaal: koningsgezinden zouden het kind hebben verwisseld met een ander jongetje en hem in een wasmand of doodskist de gevangenis uit hebben gesmokkeld en naar Duitsland gebracht. Na het herstel van het Franse koningschap in 1813 meldden zich al snel tientallen troonpretendenten. Een van hen was dus deze Naundorff.

Naundorff werd niet bepaald serieus genomen. Toen hij in 1836 de koninklijke familie voor Naundorffde rechtbank daagde, hadden de Fransen genoeg van hem en verbanden hem naar  Engeland. Daar volgde – heel kort samengevat-  een leven als predikant, als springstofonderzoeker en als stichter van een spirituele beweging ( met hemzelf als messias). Bij het beproeven van een perfect ontploffingsmechanisme – de Bourbonbom – brandde zijn huis af en liep hijzelf ernstige brandwonden op.
Het Nederlandse Ministerie van Oorlog zag wel wat in die Bourbonbom en kocht het ontwerp van Naundorff. In 1845 benoemde koning Willem II hem zelfs tot directeur van een op te richten Pyrotechnisch Atelier in Delft. Nog in datzelfde jaar overleed hij.

DNA-onderzoek toont geen verwantschap tussen (de nakomelingen van) Naundorff en de Franse koninklijke familie. Hoewel: in 2014 werd onderzoek op het Y-chromosoom van de Bourbons uitgevoerd. Hieruit zou blijken dat de nazaat van Naundorff bij wie de test werd afgenomen, wel degelijk tot de Bourbonfamilie zou behoren. Nog altijd geldt dus: voor elk wat wils.

DSC07380 s1920 230216 Kalverbos Lodewijk XVII

 

Met dank aan Bert Lever, die mij op Lodewijk XVII attendeerde.

 

http://www.delft.nl/Inwoners/Wonen_en_leven/Monumenten/Waardevol_groen/Kalverbos
http://www.wikidelft.nl/index.php?title=Naundorff%2C_Karl_Wilhelm
http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/article/detail/1736558/2004/03/15/De-Bourbon.dhtml

 

 

Dit bericht werd geplaatst in Delft voor beginners. Bookmark de permalink .

Plaats een reactie