Minpunten

(zkv, bespiegeling)

Op de verjaardag van een vriendin ontmoette ik ooit X, een vrouw met wie ik langdurig aan de praat raakte: ze wist veel van kunst, hield net als ik van voettochten door de bergen, en ook op andere terreinen konden we elkaar vinden. Ik heb haar daarna nooit meer gezien, want X verhuisde korte tijd later naar een ver buitenland. Bij de vriendin informeerde ik soms naar haar, en zo kwam ik er langzaam maar zeker achter dat ze een kant had die in het gesprek op de verjaardag niet aan bod was gekomen (mijn vriendin vond dat ongelooflijk, want zij wist niet beter of X praatte altijd over dat aspect van haar leven). Ze bleek namelijk altijd wel in een of ander juridisch gevecht te zijn gewikkeld: was het niet met de gemeente over haar parkeerplaats, dan was het wel met hotel-eigenaren over een vakantie die niet was zoals beloofd, met de garage over een auto-reparatie of met een boer over het land achter haar huis dat hij niet aan haar wilde verkopen ‘al had hij dat beloofd’. M’n vriendin vertelde me dat X voorin ieder vuistdik dossier een lange, zeer gedetailleerde lijst had zitten van wat er volgens haar ‘klopte’ in zo’n situatie en wat niet: de tweede rij was uiteraard aanmerkelijk langer dan de eerste en zij was van alle fouten en machinaties immer de dupe.

Al zijn de verschillen groot, toch moest ik eventjes aan X denken toen ik onlangs het vakantiehuisje van een vage kennis wilde huren. Ik was er meermalen geweest en het huis was een droom. Op de site kreeg het huisje ook vrijwel steeds de hoogste score. Vanwege de voorpret las ik door wat mensen nu weer hadden geschreven over hun verblijf. Het waren teksten als deze:
Een top locatie en een huisje dat werkelijk van alle gemakken is voorzien. Niets dan lof en graag komen wij nog een keer terug want we hebben enorm genoten en tijd tekort gehad. Erg luxe en veel te doen en te zien in de omgeving. Groetjes Dianne
En:
Zeer volledig ingericht. Eigenaar luistert goed naar de wensen van de bewoners. er zijn speciaal voor ons horren geplaatst op de slaapkamers. Door de grote vensters hadden we een goed zicht op de ven en de natuur om het het huisje. Alsof je zo tussen zat, terwijl we toch vanwege het tegenvallende weer, veel binnen hebben moeten zitten. Aanrader voor als je de natuur wilt ervaren.
Zo ging het pagina’s door (soms stagneerde mijn scrollen even, omdat ik bij zinnen die beginnen met ‘alsof je zo tussen zat’ nu eenmaal wat langer moet stilstaan). Tot er ineens een langere inzending in beeld kwam. Die luidde zo:
Leuk huisje op een mooie plek. Minpunten: Minder rustig dan verwacht omdat de haan in de buurt al vanaf half vijf ’s-morgens begon te kraaien en dat om de 10 seconden en dat dan met sommige kortere of langere tussenpozen vanaf dat moment de hele dag door. Dit betekende dat uitslapen er niet goed mogelijk was en ook de rest van de dag was het behoorlijk irritant. Het scharnier van de slaapkamerdeur piepte luid, hetgeen betekende dat een bezoek aan het toilet ’s-nachts niet stilletjes kon gebeuren. We hebben geprobeerd het scharnier te oliën, maar dit hielp totaal niet. Ook kon de slaapkamerdeur niet gesloten worden, hetgeen betekende dat vanaf het eerste ochtendgloren de slaapkamer niet meer donker was.
Het wachtwoord voor de wifi was niet correct opgegeven in de notitie van de eigenaar. Gelukkig konden de vriendelijke en behulpzame buren hier helpen met het vinden van het juiste wachtwoord.  De verwarming via de radiatoren ging – via een tijdklok – slechts korte tijd in de morgen aan (voor zover wij konden constateren), en dan voor ons te laat. Ook jammer dat er geen thermostaatknoppen op de radiatoren zaten. Dit betekende dat het ofwel niet warm genoeg, ofwel te warm was. Wij konden de haard in de woonkamer op geen enkele manier in werking krijgen. De buren konden het desgevraagd (eenmaal) wel , maar wij wilden de buren hier niet iedere dag mee lastig vallen. Dan maar ’s-avonds wat minder dan gerieflijk warm. De tv kanalen kwamen binnen via het internet. De respons op het kiezen van een ander kanaal was hierdoor uitermate traag. Onze favoriete kanalen BBC1, BBC2 en Eurosport 2 zaten helaas niet in het pakket. De taal van de decoder was Grieks, hetgeen knap verwarrend was. Op een gegeven moment konden we helemaal niets meer krijgen op de tv, maar gelukkig konden de buren hier weer uitkomst bieden. In de slaapkamers en de kleine badkamer waren er bijna geen horizontale oppervlakken te vinden in het hele huis, zodat je je spulletjes eigenlijk alleen maar op de vloer kwijt kon. Er waren hondenharen te vinden op de bank in de zitkamer. De waterbak voor de honden in de serre was kennelijk een tijd lang niet geleegd en was groen van de algen. Pluspunten: Keuken, bestek,e nz. volledig en goed. Goede parkeerplaats voor de auto.

*

Dit bericht werd geplaatst in Zeer Kort Verhaal. Bookmark de permalink .

Plaats een reactie